Poistenie - Mintál, Ján
Poistenie v najvšeobecnejšom slova zmysle možno definovať ako formu prenesenia rizika hroziaceho subjektom (podniku, súkromnému podnikateľovi alebo občanovi) v dôsledku pôsobenia určitých náhodných javov na špecializovanú inštitúciu - spravidla poisťovňu. Pri poistení vznikajú peňažné vzťahy, ktoré sprostredkujú tvorbu, rozdeľovanie a používanie poistných fondov. Poistenie môže vzniknúť buď zo zákona - tzv. povinné poistenie (napr. povinné poistenie motorových vozidiel, poistenie podnikateľských rizík - autorizovaný architekt, daňový poradca, audítor, atď.), alebo môže byť dobrovoľné (napr. poistenie majetku proti krádeži alebo živelným pohromám).