Funkčnosť ekonomických nástrojov pri napĺňaní cieľov ekologickej digitálnej ekonomiky - Červeňová, Magdaléna, 1962-
Príspevok je pokračovaním série príspevkov pod názvom „Inteligentný ekologický vývoj a digitálna transformácia ekonomiky“. V prechádzajúcich príspevkoch sme sa zaoberali z rôznych aspektov touto veľmi aktuálnou témou prínosov digitalizácie pre ekonomiku. Uviedli sme významné charakteristiky digitálnej transformácie a poukázali sme na jej významnosť spolu s následným aplikovaním na oblasť životného prostredia v kontexte zelenej ekonomiky, ktorá s digitalizáciou veľmi úzko súvisí. Tiež sme poukázali na dôležitosť eko-inovácií, ktoré prispievajú k zníženiu nákladov, tiež zvyšujú kapacitu pre nové príležitosti rastu, ale predovšetkým chránia životné prostredie. Predstavujú vhodné riešenie ako ekonomiku digitalizovať a súčasne chrániť aj životné prostredie. V tomto príspevku poukážeme na významnosť funkčnosti vybraných ekonomických nástrojov pri napĺňaní cieľov ekologickej digitálnej ekonomiky. Slovensko tak má do budúcnosti priestor zaplniť svoje rezervy v nedostatočnom využívaní stimulačnej funkčnosti ekonomických nástrojov pri napĺňaní cieľov pre dosiahnutie zdravej rovnováhy trvalo udržateľného rozvoja v modernej digitálnej ekonomike.