Od vášne k citu vo francúzskom románe 18. storočia: Charles Duclos a jeho spovede Grófa de *** (1741) - Tureková, Andrea, 1979-
Vo francúzskom románe 18. storočia dochádza k radikálnej zmene chápania vášní, prioritne lásky ako hlavnej témy románového príbehu. Oproti klasicistickej koncepcii vášeň už nie je chápaná negatívne, na druhej strane sa však objavuje u libertínskych autorov skepticizmus voči možnosti nájsť úprimnú lásku uprostred povrchnosti ľúbostných vzťahov panujúcej v mondénnej spoločnosti. Charles Duclos vo svojom románe Spovede grófa de *** ponúka istú odpoveď na túto dilemu libertínskeho románu: posun od vášne k citu.