Znalecká činnosť a znalecké úkony - Kubica, Milan, 1958-
V znaleckej legislatíve je uzákonené, že druh znaleckého úkonu musí zodpovedať zložitosti znaleckého skúmania, pričom zodpovednosť za jeho výber nesie znalec. Ako znalecké úkony sú definované najmä znalecký posudok a jeho doplnenie, odborné stanovisko alebo potvrdenie a odborné vyjadrenie a vysvetlenie. Teória je jasná, prax zrejme zložitejšia, a to predovšetkým problematika ostatných znaleckých úkonov. V príspevku sa zameriame na definovanie úkonov znaleckej činnosti, s bližším upriamením pozornosti na pojmy „doplnenie znaleckého posudku“, „odborné stanovisko“, „potvrdenie“, „odborné vyjadrenie“, „vysvetlenie“ a „ostatné úkony znaleckej činnosti“ z hľadiska legislatívnej úpravy, komentárov k zákonu o znalcoch a znaleckej praxe, nakoľko ani medzi znalcami nie sú niektoré názory zjednotené.