Oceňovanie družstevných podielnických listov - Majdúchová, Helena, 1963-
Družstevné podielnické listy sú špecifickým majetkovým cenným papierom. Ich vydanie bolo inšpirované snahou finančne sa vysporiadať s osobami, ktoré v minulosti vložili do družstva majetok, ale nestali sa jeho členmi. V súčasnosti tieto cenné papiere patria medzi špecifikum Slovenskej republiky a môžeme sa s nimi stretnúť iba v podnikateľskom prostredí SR. Napriek tejto skutočnosti predstavujú stále osobitný právny a ekonomický problém. V prípade družstiev je súčasným trendom najmä ich zánik, resp. ich transformácie na obchodné spoločnosti. Vzhľadom na tieto skutočnosti vlastníkom podielnických listov určite vzniká množstvo otázok a najmä otázka, čo majú s družstevnými podielnickými listmi robiť. Predkladaný príspevok reflektuje na tieto problémy a to najmä v oblasti ich ocenenia. Znalecký ústav Ekonomická univerzita v Bratislave vypracoval metodiku ocenenia DPL, pričom jeho ambíciou bolo priblížiť výslednú hodnotu hodnote trhovej. V tomto článku uvádzame časť tejto metodiky zameranú na ocenenie aktívnych ziskových družstiev.