Norwegian Oil Industry Model: Potential for Norwegian-Russian Cooperation in the Arctic - Damašková, Tatiana, 1969-
Účelom tohto príspevku je opísať faktory, ktoré stoja za vývojom a úspechom nórskeho ropného modelu, jeho inštitucionálnej štruktúry, vládnej regulácie a špeciálneho daňového režimu; rieši aj uplatniteľnosť nórskeho ropného modelu na iné krajiny produkujúce ropu, najmä na ropný priemysel v ruskej Arktíde, ktoré fungujú v podobných klimatických podmienkach. Príspevok poskytuje prehľad širokej medzinárodnej spolupráce v Arktíde, ako aj tradíciu rusko-nórskej spolupráce a perspektívy do budúcnosti, najmä s ohľadom na prechod na nové zelené technológie a obnoviteľné zdroje energie. Výskum je založený na vládnych a parlamentných zdrojoch, ako aj na vedeckom výskume.