Slovenská demokratická a křeťanská unie – kartelová strana? - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
Analýza slovenskej politickej strany Slovenská demokratická a kresťanská únia (SDKÚ) z hľadiska jej podobnosti s modelom kartelovej strany ako ho predostreli Richard S. Katz a Peter Mair. Predstavenie kartelovej strany ako „ideálneho typu“ politickej strany a vystihnutie diskusie medzi R. Kooleom a Katzom a Mairom, s ilustráciou celkovej diskusie. Porovnanie praxe s teóriou a charakteristických vlastností kartelovej strany, s nanesením na SDKÚ a aj na realitu celej slovenskej politickej scény. Korene SDKÚ, ktoré presiahnu až k Slovenskej demokratickej koalícii (SDK). Závery, či SDKÚ je alebo nie je kartelovou stranou.