Vybrané banky v Československu počas Veľkej hospodárskej krízy 1929-1932 - Bosáková, Diana
Celkový pohľad na bankovú sústavu v novovzniknutom Československu v prvej polovici dvadsiatych rokov poukazuje na skryté potenciálne rizika. Vznikali nové banky, ktoré rozšírili počet už pôsobiacich bánk a následne pomerne vysoký počet bánk priniesol so sebou aj nízku odbornú a morálnu úroveň funkcionárov a štatutárnych orgánov a manažmentu. Hospodárska kríza v rokoch 1929-1933 ovplyvnila bilancie bánk a tie sa museli vysporiadať s týmito následkami. Predložená analýza sa zamerala na hospodársku výkonnosť vybraných bánk a na jej efektivitu cez jednotlivé ukazovatele bánk. Prezentované výsledky práce poukazujú na neefektívne správanie sa bánk a zlú ekonomickú situáciu niektorých bánk, ktoré musel neskôr zachraňovať štát.