Vplyv minimálnej mzdy na minimálne mzdové nároky v roku 2023 - Ivaničková, Mariana, 1977-
V článku sme sa zaoberali minimálnou mzdou a minimálnymi mzdovými požiadavkami na Slovensku v zmysle platného Zákonníka práce. Vyhodnotili sme vývoj výšky minimálnej mzdy od roku 2013 do roku 2023, charakterizovali sme spôsob výpočtu minimálneho mzdového nároku a definovali výšku minimálnej mzdy v závislosti od stupňa náročnosti práce. Treba si uvedomiť, že do sumy minimálnej mzdy sa nezahŕňa mzda za prácu nadčas, mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok, mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu a mzdová náhrada za sťažený výkon práce.