Daňové novinky v krajinách Európskej únie - Rudý, Stanislav, 1997-
Dane ako kľúčový zdroj príjmu pomáhajú znižovať rozpočtové deficity. Možný neúspech pri výbere daní má veľký nežiadúci vplyv na kvalitu verejných statkov, ktoré sú dodávané štátom. Jedným zo spôsobov ako zabezpečiť lepší a stabilnejší finančný základ je podnecovanie dobrovoľného dodržiavania daňových povinností a v tomto kontexte podporovať iniciatívy ako napríklad v prípade Litvy, kde pre zvýšenie verejného zdravia a blahobytu sa zväčšila pozornosť zdaňovaniu alkoholu a spotrebnej dane. Nesúlad daňového systému môže tiež brzdiť ekonomický rast krajín tým, že obmedzuje schopnosť poskytovať vhodné verejné statky, rozvoj ľudského kapitálu a preto sa v Španielsku zaviedla reforma systému financovania autonómnych spoločenstiev spoločného režimu. Vo Švédsku sa v súčasnosti venuje veľa úvah pri daňových predpisov v oblasti ťažobného priemyslu, kde vláda rieši veľa kritických otázok. Švédsko chce byť aj naďalej výraznou, udržateľnou a zelenou krajinou, čoho odzrkadlením je aj daň pre cestujúcich v leteckej doprave vytvorenej za účelom ochrany životného prostredia.