The Gap of Value Added Tax in European Union Member States: Analyzing Determinants of VAT Gap Using OLS Regression - Sieber, Jakub, 1992-
Predkladaný príspevok testuje model predpovedania schodku výberu DPH pomocou OLS lineárnej regresie. Regresia sa vykonáva na vzorke 176 pozorovaní z 22 členských štátov Európskej únie v období rokov 2012 až 2019. Výsledky regresie naznačujú, že v krajinách, ktoré vnímajú vyššiu korupciu, bude vyšší schodok výberu DPH, rovnako tak aj vyššia úroveň efektívnej daňovej sadzby má vplyv na zvyšovanie schodku výberu DPH. Vplyv determinantu súvisiaceho s IKT ako percentuálneho podielu občanov využívajúcich internet na interakciu s orgánmi verejnej správy má naopak tendenciu znižovať rozdiel v schodku výberu DPH.