Insolvencií firiem pribudne
Hoci podľa odborníkov je Slovensko v počte insolvencií firiem stále pod úrovňou spred covidového obdobia, vysoké ceny energií, inflácia a prichádzajúca recesia v Európe, ako aj neschopnosť mnohých firiem premietnuť zvýšené ceny do už existujúcich kontraktov môžu výrazne urýchliť nástup bankrotov. „V poslednom štvrťroku tohto roka sa pravdepodobne nevyhneme recesii celej európskej ekonomiky, čo urýchli negatívny trend v počte insolvencií. To, aká hlboká bude recesia a ako silno zasiahnu ceny energií podniky, bude závisieť aj od opatrení, o ktorých sa bude diskutovať na európskej úrovni,“ konštatuje generálny riaditeľ Coface Slovenská republika a Česko Jan Čarný. Ako podotýka, pravidlá by umožnili mimoriadne zdanenie nadmerných ziskov energetických spoločností a podporu priemyselných podnikov nad rámec doteraz povolenej úrovne verejnej podpory.