ESG ako konkurenčný faktor správcov investícií - Škriniar, Pavel, 1979-
Ponuka investičných stratégií s označením ESG je na slovenskom trhu síce početná, ale slovenskými investormi málo využívaná. Zmapovanie ponuky udržateľných investičných stratégií na slovenskom trhu a porovnanie záujmu o zahraničné a domáce podielové fondy. Veľká časť nových investícií smeruje do fondov bankových správcov, aj keď zahraničných fondov je násobne viac a majú lepšie ukazovatele v rámci ESG reportingu. Nedostatočná adaptácia ponuky na požiadavky mladej generácie môže spôsobiť výrazné zaostávanie za konkurenciou. Tretina domácich fondov vôbec nie je klasifikovaná podľa európskej smernice udržateľnosti. Vo svete je v ESG investičných stratégiách umiestnených približne tretina investícií, na slovenskom trhu je to iba 3,5 %. Z toho jasne vyplýva zaostávanie slovenských správcovských spoločností, ktoré nedostatočne reagujú a propagujú vo svete moderné a žiadané investičné stratégie. Práve o tieto stratégie prejavuje väčší záujem mladá generácia investorov, čo rozdiel medzi domácimi a zahraničnými fondmi môže v budúcnosti ešte viac prehĺbiť.