Tax Depreciation of Assets as a Tool to Promote Sustainable Consumption and Production - Ďurinová, Ivona, 1964-
Štát môže prispieť k trvalo udržateľnému rozvoju pomocou rôznych nástrojov v rámci daňovej politiky. Cieľom príspevku je zhodnotiť daňové odpisovanie majetku v Slovenskej republike a posúdiť, ktoré zmeny v právnej úprave daňového odpisovania možno považovať za stimuly pre podnikateľské subjekty aj z hľadiska udržateľného rozvoja. Príspevok sa zameriava najprv na vývoj daňového odpisovania v SR od 1. 1. 2000 do súčasnosti a analyzuje zmeny v tejto oblasti, pričom sa zameriava najmä na podstatné skutočnosti v tejto oblasti za posledných 20 rokov. Za účelom porovnania uvedenej problematiky príspevok venuje okrajovú pozornosť aj daňovým odpisom vo vybraných krajinách Európskej únie, s použitím metód analýzy, syntézy a komparácie.