Možnosti dosahovania energetickej efektívnosti pri prechode na čisté energie - Vidová, Jarmila, 1967-
K lepšiemu riadeniu obmedzených zdrojov, zníženiu emisií skleníkových plynov (najmä CO2) môže prispieť odvetvie stavebníctva a prevádzky budov. Z týchto dôvodov je potrebné využívať čistú elektrickú energiu na vykurovanie, či chladenie. Je tiež nevyhnutné správne nastaviť vykurovanie, či riadenie spotreby energií. Situácia bude ešte vážnejšia, pretože prehrievanie miest a miestna zmena klímy, intenzívna urbanizácia a industrializácia zvýšia teplotu v mestách, čo prispeje k vytvoreniu mestských tepelných ostrovov (UHI). Sú to miesta, kde je prehriatie vyššie až o 10 °C v porovnaní s priemernou teplotou. Vyššia teplota v mestách má vplyv na spotrebu energie potrebnej na chladenie a klimatizáciu, čo má vplyv na kvalitu životného prostredia miest, zdravie miest a schopnosť v nich prežiť.