Facilitator as an Important Determinant of Entrepreneurial Competitiveness within Cluster - Gajdová, Denisa, 1977-
Malé podniky sú jedinečným poskytovateľom stability, dôležitými tvorcami pracovných miest a podporovateľmi regionálneho rozvoja. Podniky sú aj kľúčovými aktérmi v európskych krajinách, ich význam sa spomína v množstve dokumentov a odporúčaní. Spolupráca je jedným z prostriedkov, ako prežiť pre mnoho malých a stredných podnikov. S vytvorením spolupráce, ktorá závisí najmä od individuálnych charakterov podnikateľov, by mohol účinne pomôcť facilitátor (sprostredkovateľ). Táto osoba alebo inštitúcia by mohla byť správnym prvkom eliminácie negatívneho vplyvu (alebo krízy) medzi spolupracujúcimi podnikmi. V rámci prieskumu realizovanom v priebehu roka 2022 sa na vzorke 25 mikropodnikov pôsobiacich vo vybraných oblastiach služieb skúma ich názor na potrebu sprostredkovateľa pri vytváraní kooperácie, na jeho úlohu a taktiež na jeho postavenie v rámci kooperačného zväzku (kooperačnej väzby).