Changes in the Attitude of Inhabitants of EU Countries, towards Sustainable Consumption and Production Eurobarometer - Hrušovská, Dana, 1964-
Cieľom príspevku je zhodnotiť vývoj najdôležitejších problémov, ktorým čelí Európa v oblasti životného prostredia, ekonomickej situácie, zdanenia a nezamestnanosti v posledných rokoch. V príspevku sa skúma, či existuje vzťah medzi ekonomickým rastom a rastom materiálovej stopy na obyvateľa. Využili sa údaje z prieskumu Eurobarometer a z databázy Eurostat. Podľa rozšírenej správy o cieľoch udržateľného rozvoja 2022 od r. 2000 do r. 2019 globálna materiálna stopa vykazuje nárast o 38,8 %. K znižovaniu emisií skleníkových plynov, diverzifikácii dodávok energie a obmedzovaniu závislosti od nespoľahlivých a nestálych trhov s fosílnymi palivami najmä ropou a plynom prispievajú obnoviteľné zdroje energií. Alternatívou k fosílnym palivám sú obnoviteľné zdroje energie (veterná, slnečná, vodná, energia oceánov, geotermálna energia, biomasa a biopalivá).