Spatial Dimension of Tourism in the Anthropocene - Więckowski, Marek
Antropocén (chápaný ako geologické́ obdobie, v ktorom človek začal svojou činnosťou intenzívnym spôsobom ovplyvňovať svet) sa iba v ostatnom období stal predmetom štúdií z oblasti cestovného ruchu, pričom tento koncept si postupne našiel svoje uplatnenie v rámci výskumu cestovného ruchu. Cestovný ruch môže naďalej zohrávať kľúčovú úlohu pri udržateľnom spoločensko-ekonomickom rozvoji sveta v antropocéne. Štúdia sa snaží ponúknuť kritický prehľad koncepčných väzieb medzi turizmom a antropocénom a prispieva do diskusie o význame cestovného ruchu v antropocéne. Myšlienky vychádzajúce z relevantnej literatúry a doterajších diskusií sú doplnené o niektoré́ procesy, nové zmeny a výzvy, ktoré́ vznikli počas pandémie ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom. Autor sumarizuje nový spôsob myslenia vo svetle pandémie, ktorý by priniesol návrhy vhodné do postpandemických podmienok.