Hodnotenie a mapovanie kvality poľnohospodárskych pôd Slovenska - Vilček, Jozef
Článok hodnotí kvalitu poľnohospodárskych pôd na základe produkčných a environmentálnych parametrov a ich ohrozenia. Z dostupných databáz o pôdnych parametroch na úrovni okresov Slovenska boli vypracované čiastkové pôdne indexy predstavujúce bodovú hodnotu pôdy, potenciálnu produkciu fytomasy, bioenergiu pôdy, schopnosť pôdy akumulovať vodu, transformáciu a imobilizáciu rizikových prvkov, transformáciu organických polutantov, indexy ohrozenia pôdy vodnou eróziou, zhutnením a úbytkom organickej hmoty. Prelínaním čiastkových indexov bol vytvorený tzv. integrovaný index kvality poľnohospodárskej pôdy pre všetky okresy Slovenska. Z analýzy celkovej kvality poľnohospodárskych pôd na Slovensku vyplýva, že najmenej kvalitné pôdy sa nachádzajú v oblasti Slovenského rudohoria, Slovenského stredohoria a Fatransko-tatranskej oblasti. Najkvalitnejšie pôdy sa nachádzajú v Podunajskej, Východoslovenskej a Záhorskej nížine. Výsledky môžu pomôcť zefektívniť ekonomické a environmentálne plánovanie nielen pre poľnohospodárov, ale aj pre pôdny fond.