Is European Union Sustainable in Energy Productivity? - Kmety Barteková, Mária, 1992-
Prírodné zdroje sú nevyhnutné pre ľudské zdravie, hospodársku činnosť, životnú úroveň a kvalitu života, ale ich zásoby sú obmedzené. Rastúci celosvetový dopyt po týchto zdrojoch spôsobuje problémy súvisiace s nestálosťou cien. Výsledná súťaž o zdroje môže viesť k destabilizácii mnohých regiónov sveta. V prípade zdrojov, ako sú palivá a niekoľko kľúčových surovín, sú členské štáty Európskej únie závislé od zvyšku sveta, čím sú ohrozené rizikami v oblasti bezpečnosti dodávok. Súčasný model rozvoja EÚ si vyžaduje veľký objem zdrojov. V záujme zníženia miery vyčerpávania zdrojov a zhoršovania životného prostredia, ktoré s tým môže súvisieť, musíme súčasný model nahradiť odolnejšími a udržateľnejšími modelmi výroby a spotreby, ktoré sú v súlade so zásadami obehového hospodárstva. Cieľom príspevku je posúdiť vývoj energetickej produktivity v EÚ podľa Eurostat metodiky merajúcej SDG 7.