Inovačný potenciál podnikov na SR vo väzbe na potravinársky priemysel - Biela, Alexandra
Príspevok je zameraný na teoretickú analýzu inovácií ako konceptu, ako aj kategorizáciu jednotlivých typov technologických a netechnologických inovácií a inovačných aktivít v podnikoch. Zameriava sa na definovanie rozdielu medzi inováciou a invenciou a tiež na faktory, ktoré ovplyvňujú implementáciu inovácií v podniku. Hlavným cieľom príspevku je prostredníctvom teoretickej analýzy zovšeobecniť poznatky súvisiace s inováciami v podnikoch s dôrazom na jednotlivé typy inovácií, ktoré determinujú inovačný potenciál podnikov. Výsledkom príspevku je komparatívna analýza inovačných aktivít výrobných podnikov pôsobiacich na území Slovenskej republiky v potravinárskom priemysle. Na základe vykonaného výskumu môžeme konštatovať, že inovačný potenciál firiem pôsobiacich na území SR v potravinárskom priemysle má stúpajúcu tendenciu. Väčšina inovačných aktivít má technologický charakter, vo forme pozitívnych zmien produktov a výrobných procesov.