The Effective Tax Rate and The Tax Gap in Tax Collection - Harumová, Anna, 1955-
Výber daňových príjmov do štátneho rozpočtu je spojený s mnohými problémami. Príjmy, s ktorými sme počítali a z rôznych dôvodov sme si ich nevybrali, predstavujú daňovú medzeru. Daňové kontroly dane z príjmov právnických osôb neplnia preventívnu funkciu a nepodporujú dobrovoľné plnenie daňových povinností spoločnosťami. Ročne sa vykoná približne 1 500 kontrol vo viac ako 200 000 spoločnostiach, čo predstavuje len 0,8 kontroly na 100 spoločností. Kým populáciu firiem tvoria najmä mikropodniky, daňové kontroly sa zameriavajú skôr na malé a stredné firmy. Daňové úrady dnes vykonávajú cielené kontroly, kde na základe dostupných informácií predpokladajú, že spoločnosť daň riadne nepriznala. Pozorujeme však nesprávny výber firiem. Približne polovica kontrol smerovala k neaktívnym firmám, ktoré s kontrolórom nespolupracovali a ten nevedel objektívne vyhodnotiť situáciu. Takéto kontroly zbytočne viažu zdroje finančnej správy, neprinášajú ďalšie financie a neprispejú k zlepšeniu daňovej morálky firiem. V prípade kontrol v aktívnych spoločnostiach očistených od kontrol daňovej licencie len 60 % kontrol zistilo nedostatky, kedy kontrolór preplatil daň. Tento príspevok sa bude zaoberať efektívnosťou výberu daní a zhodnotí daňovú medzeru, ktorá vzniká v dôsledku nevybratých daní.