Effect of MICE Tourism on Economic Growth in Selected European Countries - Harman, Jakub, 1996-
Táto práca analyzuje ekonomický prínos trhu biznis cestovného ruchu, ktorý je vo vybraných európskych krajinách všeobecne známy ako sektor MICE. Cieľom tohto príspevku je kvantifikovať ekonomický dopad aktivít MICE v období rokov 2000 - 2019. Úvodná časť je venovaná identifikácii príspevku MICE cestovného ruchu k ekonomickému rozvoju a pojmom súvisiacim s cestovným ruchom pre lepšie pochopenie celej štúdie. Ďalšia časť je zameraná na metodiku, dáta a odhaľuje hlavný cieľ. Z metodologického hľadiska boli v štúdii hodnotené 3 rôzne kvantitatívne prístupy – OLS, FE a IV. Inštrumentálna premenná sa ukázala ako veľmi významná. Regresná analýza ukazuje, že 1% nárast aktivít MICE má za následok 0,06% – 0,15% nárast HDP na obyvateľa. Záver sumarizuje hlavné zistenia a naznačuje ďalšie možnosti výskumu súvisiaceho s aktivitami MICE ako faktora ekonomického rozvoja.