Trendy domácej materiálovej spotreby v kontexte krajín V4 - Šagátová, Slavka, 1975-
Efektívne využívanie zdrojov je nevyhnutné na zabezpečenie udržateľnej výroby a spotreby. Rast populácie a jej spotreba spôsobuje nadmerné vyčerpanie materiálnych zdrojov. Tento problém sa prejavuje predovšetkým v raste domácej materiálovej spotreby v konkrétnych krajinách. Za sekundárny vplyv sa považuje aj produkcia škodlivých látok a odpadu. Riešením primárneho problému je preto zníženie domácej materiálovej spotreby na primeranú úroveň, ktorá umožní udržateľný ekonomický rast. Tento článok je zameraný na identifikáciu trendov domácej materiálovej spotreby SR, poukázanie na jej štruktúru a sekundárne vplyvy. Porovnáva jej vývoj s ostatnými krajinami V4, ktoré prešli podobnou ekonomickou transformáciou a sú tak vhodným ukazovateľom na hodnotenie súčasného stavu a produktivity zdrojov. Zhodnotenie situácie v spotrebe materiálu a jej smerovaní je východiskom pre stanovenie opatrení na dosiahnutie udržateľnosti.