Comparison of Human Development Index and Consumption - Rybárová, Daniela, 1967-
Cieľom príspevku je porovnať vybraný ukazovateľ kvality života s konečnou individuálnou spotrebou na obyvateľa za účelom identifikovať nadspotrebu. Na základe predchádzajúcich analýz prístupov k meraniu šťastia a blahobytu (prieskum kvality života – European Quality of Life Survey, EQLS, index lepšieho života – Better Life Index, BLI a správa Ako si žijeme – How’s Life) sa ukázali tieto ukazovatele kvality života ako nie vhodné pre porovnávanie, pričom dôvodom sú časté zmeny parametrov ukazovateľov, chýbajúce údaje, alebo dlhšie intervaly v zisťovaní. Pre porovnanie s konečnou individuálnou spotrebou bol preto ako najvhodnejší ukazovateľ zvolený ukazovateľ index ľudského rozvoja (Human Development Index, HDI). Porovnanie bolo realizované v rámci 27 krajín Európskej únie (EU27). Dáta o konečnej individuálnej spotrebe sú čerpané z databázy Eurostat v štandarde kúpnej sily v EU27 v roku 2020 a dáta vzťahujúce sa k výpočtu HDI z United Nations Development Programme (UNDP) 2022.