The Crisis As an Opportunity for a Return to the Sustainable Country Self-Sufficiency - Vidová, Jarmila, 1967-
Súčasné obdobie je ovplyvnené hospodárskou a zdravotnou krízou. Mnohé problémy týkajúce sa stratégií štátov sú odkryté a sústreďujú sa len na sektory, ktoré domácim podnikom prinášajú vyššie zisky. Tradičná výroba sa presunula do menej rozvinutých krajín, postupne utlmila primárny a sekundárny sektor a dôraz sa kládol na dovoz. COVID-19 odhalil problém v globálnych hodnotových reťazcoch a globálna produkcia sa stala vážnym rizikom narušenia dodávateľských vzťahov. Krajiny musia prehodnotiť svoj prístup k svetovému obchodu. Musia sa menej spoliehať na medzinárodnú produkciu a byť viac sebestační. Ako prvý krok to môže zvýšiť náklady pre podniky a ceny pre spotrebiteľov, no určite to pomôže vrátiť sa k niektorým tradičným sektorom, ktoré boli globálne výrazne utlmené. V príspevku sa zameriame na jeden z týchto sektorov, textilný priemysel, ktorý je v niektorých krajinách utlmený vysokým dovozom lacného textilu z tretích krajín. Príkladom je aj Slovenská republika, kde bol textilný priemysel jedným z hlavných odvetví. Očakáva sa, že kríza pomôže oživiť ho, urýchliť návrat k domácej výrobe kvalitných textilných výrobkov a vytvoriť nové pracovné miesta. Zároveň sa predíde problémom s likvidáciou dovážaného nekvalitného textilného tovaru, zníži sa závislosť na jeho dovoze, čo pomôže urýchliť prechod na obehové hospodárstvo.