One-way Ticket from Unemployment to Entrepreneurship? Evaluation of Allowance for Selfemployment in Least Developed Regions - Huňady, Ján
Podpora podnikania pre nezamestnaných je jedným z najbežnejších nástrojov podnikateľskej politiky pre malé začínajúce podniky. Zvyčajne je tento nástroj zameraný na súčasnú podporu podnikania, ako aj na zníženie nezamestnanosti. Cieľom tohto príspevku je detailne preskúmať účinky takéhoto nástroja v jednom z najmenej rozvinutých regiónov Európskej únie (EÚ). Zároveň však tento región v čase výskumu veľmi efektívne znižoval mieru nezamestnanosti. Príspevok sa zameriava najmä na prežitie podnikania po podpore a porovnáva ho s udržaním zamestnanosti vo všeobecnosti. Naše výsledky založené na probitovej a bivariačnej probitovej regresii naznačujú, že pohlavie, vek, ekonomický rozvoj regiónu a výška podpory patria medzi najdôležitejšie faktory ovplyvňujúce prežitie start-upov po podpore. Rozdiely medzi rozvinutejšími a menej rozvinutými subregiónmi sú obzvlášť výrazné v prípade určitých sociálno-ekonomických skupín, ako sú ženy s terciárnym vzdelaním alebo manželské páry. Ilustrovali sme aj niektoré aspekty, ktoré umelo predlžujú prežitie podporovaného podnikania, ako napríklad využívanie podnikania ako náhrady za závislú prácu alebo prácu na čiastočný úväzok.