Potential for Sustainable Development of Rural Communities by Community-based Ecotourism a Case Study of Rural Village Pastanga, Sikkim Himalaya, India - Demková, Michaela
Chudoba je jedným z najpálčivejších globálnych problémov dnešného sveta. Jednou sľubnou možnosťou, ako poskytnúť pracovné príležitosti pre obyvateľov zaostalých vidieckych oblastí, je rozvoj turizmus v prospech chudobných“. Cestovný ruch zameraný na zmiernenie chudoby môže okrem ekonomických, sociálnych a kultúrnych prínosov vytvárať aj environmentálne výhody. Cieľom tejto štúdie je diskutovať o možnostiach zmierňovania chudoby vidieckych komunít prostredníctvom rozvoja komunitného ekoturizmu. Úvodná časť štúdie stručne vymedzuje teoretické rámce konceptu chudoby a ekoturizmu v kontexte trvalo udržateľného rozvoja. Na konkrétnom príklade stredohimalájskej vidieckej dediny Pastanga (India) ukážte potenciálne oblasti pre rozvoj komunitného ekoturizmu s ohľadom na možnosti miestneho rozvoja. Rovnakým spôsobom, ktorý čerpáme z nášho vlastného výskumu, ako aj dostupných štatistických údajov z prieskumu East Sikkim a dotazníkového prieskumu-2021. Prípadová štúdia prezentuje súčasný rozsah dobrodružnej turistiky a poukazuje na trendy, vlastnosti a význam trekingu v ekotrase Pastanga-Khedi. Článok tiež navrhuje stratégie na skúmanie potenciálu trekingu prostredníctvom dôrazu na ekoturizmus v skúmanej oblasti. Na záver navrhujeme riešenia pre regulovaný rozvoj územia participatívnym spôsobom dotknutými zainteresovanými stranami realizáciou aktivít súvisiacich s komunitným ekoturizmom.