Open Source System Maxima and the Possibility of Its Use in Insurance - Škrovánková, Lea, 1954-
Poukázanie na všestrannosť systému Maxima Open Source Computer Algebra (CAS) a zároveň zviditeľnenie možností jeho využitia v poistení. Výhody tohto systému a tvorba kódu pomocou maticového počtu na vytvorenie viacstavovského Markovovho modelu vygenerovaním sústavy diferenciálnych rovníc, ktoré dokáže systém Maxima riešiť s počiatočnými podmienkami, ale aj s určitými obmedzeniami. Využiteľnosť v životnom poistení, v našom prípade sa zameriame na dôchodkové poistenie.