Learning Organization as a Tool for High-performance Management - Antalová, Mária, 1952-
Rastúca potreba trvalo udržateľného rozvoja vytvára obrovský tlak na spoločnosti, ktoré čelia novým a sofistikovanejším výzvam. Samotné meniace sa trhové prostredie si vyžaduje okamžitú reakciu. Byť flexibilný znamená nielen prežiť, ale aj profitovať v existujúcich podmienkach. Kľúčom k vyššej praxi riadenia výkonnosti sú úspešné, produktívne organizačné zmeny, ktoré výrazne ovplyvňujú organizáciu ako celok. Na dosiahnutie tohto cieľa štúdia vyvinula teóriu učiacej sa organizácie založenú na pracovných podmienkach zamestnancov a odborných kompetenciách, ktoré sú prioritou v procese zmeny.