15-Minute City Concept as a Sustainable Urban Development Alternative: A Brief Outline of Conceptual Frameworks and Slovak Cities as a Case - Mocák, Peter
V tomto prehľadovom článku máme v úmysle iniciovať diskusiu o možnostiach implementácie 15-minútového konceptu mesta (FMC) v slovenských mestách. Našou výskumnou motiváciou je relatívne vysoký potenciál myšlienky prispieť k riešeniu aktuálnych problémov trvalo udržateľného rozvoja miest na posilnenie odolnosti miest. Nejde len o zvládanie dopadov pandémie COVID 19, ale aj o potrebu synergie zmierňujúcich a adaptačných opatrení v kontexte zmeny klímy a prechodu na paradigmu rozvoja s nízkymi až nulovými emisiami CO2. V neposlednom rade možno poukázať na to, že 15-minútový model mesta prispeje aj k zníženiu nerovností medzi rôznymi časťami miest, čo je jeden z dôsledkov zle regulovaných suburbanizačných procesov. Príspevok je štruktúrovaný do niekoľkých častí. V úvodnej časti hľadáme spoločné črty pojmu a jeho teoretického rámca v rámci rôznych tradícií a paradigiem geografického myslenia. Následne analyzujeme jeho základné funkcie a rozmery, ktoré sú zohľadnené pri plánovaní tohto konceptu v súčasných podmienkach mestského života. Venujeme sa aj špecifickým aplikáciám vo svetových metropolách, pričom poukazujeme na to, že koncept nie je rigidný a stále sa dá prispôsobiť miestnym prírodným, historickým, sociálno-ekonomickým podmienkam a intraurbánnym štruktúram. V poslednej časti uvádzame prvé príklady realizácie 15-minútových mestských nápadov v slovenských mestách.