Zostanú absolventi univerzít v regióne? Politiky na podporu kvalifikovanej pracovnej sily - absolventov univerzít - Belvončíková, Eva, 1975-
Podľa odhadu expertov zapojených do projektu ESPON The geography of new employment dynamics in Europe a podľa analýz na základe dát bude do roku 2025 takmer polovica nových ako aj nahrádzaných pracovných pozícií v Európe určená pre vysokokvalifikovanú pracovnú silu. Univerzitné vzdelanie nadobúda z uvedeného dôvodu čoraz viac na význame. Keďže pracovné príležitosti sú v rámci krajín aj regiónov zväčša rozložené nerovnomerne, absolventi univerzít často migrujú. Migrácia sa ale týka aj záujemcov o štúdium, pretože aj univerzity sú rozložené nerovnomerne. Podľa prieskumu MESA 10 s názvom To dá rozum sa len 15 % slovenských študentov študujúcich v Českej republike plánuje vrátiť naspäť na Slovensko a len 40 % iba zvažuje, že sa možno vrátia.