Vodná doprava v SR: prípad na resuscitáciu - Morvay, Karol, 1973-
Európske verejné politiky majú podporovať štruktúrnu zmenu v doprave – a to smerom od cestnej dopravy k železničnej a vodnej. Hoci je už nejaký čas aj v SR deklarované úsilie posilniť vodnú dopravu a urobiť z nej relevantnú alternatívu k preťaženej cestnej doprave, tendencie hovoria o inom. Vodná doprava v SR je okrajovým dopravným módom, ktorého zaostávanie za ďalšími dopravnými módmi sa prehlbuje. V dekáde 2011 – 2021 sa vodná doprava ďalej posúvala do pozície marginálneho dopravného módu. A to v takej miere, že vzniká otázka, nakoľko vážne v SR berieme celoeurópske snahy o preorientovanie dopravy.