Manažment rizík vykazovania rezerv pri prechode medzi IFRS a US GAAP - Bagiová, Alexandra, 1994-
Predkladaný článok analyzuje rozdiely vo vykazovaní rezerv podľa IFRS a US GAAP, pri ktorých vznikajú signifikantné odchýlky vo vykázanom výsledku hospodárenia alebo vo výške záväzkov, čím sa mení celková finančná pozícia podniku a finančné ukazovatele. Autori nazerajú na tieto rozdiely z pohľadu uplatnenia etických princípov a zásady opatrnosti. Cieľom je identifikovať etické riziká, ktoré ohrozujú kvalitu účtovných informácií o výške rezerv, v podmienkach prechodu medzi IFRS a US GAAP alebo v období duálneho vykazovania. Vo výsledkoch boli tieto riziká klasifikované do troch skupín – metodické, dátové a riziká ľudského faktora, pričom autori identifikovali príčiny vzniku týchto rizík, na základe čoho bol nastavený postup ich manažovania.