Starting a Business Procedure, Corruption and Bribery Perception in V4 Countries - Dolná, Mária, 1989-
Korupcia a úplatkárstvo majú negatívny vplyv na podnikateľské prostredie a ovplyvňujú produktivitu ekonomík. Na základe analýzy, syntézy a porovnania sekundárnych údajov sú v tejto práci hodnotené a porovnávané úrovne úplatkárstva a korupcie, ako aj požadované procedúry pri začatí podnikania ako súčasť byrokracie v krajinách V4. Poukazuje sa na niektoré rozdiely v prístupe jednotlivých ekonomík pri zakladaní podniku, ako aj na vnímanú situáciu úplatkárstva a korupcie pri využívaní verejnej služby. Zvolenými zdrojmi sú indexy používané na hodnotenie podnikateľského prostredia a úrovne korupcie vo všeobecnosti: Index vnímania korupcie, Globálny barometer korupcie a Doing business index.