Cournot's Oligopoly Equilibrium under Different Expectations and Differentiated Production - Grisáková, Nora, 1978-
Predmetom tejto štúdie je oligopolný trh, na ktorom pôsobia tri firmy v prostredí kvantitatívnej konkurencie známej ako Cournotov model oligopolu. Firmy a ich produkcia sú diferencované, čím sa teoretický model približuje k reálnym trhovým podmienkam. Hlavným cieľom bolo rozšírenie Cournotovho duopolu a pridanie ďalšej firmy, výsledkom čoho bola oligopolná štruktúra trhu predpokladajúca čiastočne diferencovanú výrobnú a koaličnú stratégiu medzi dvoma firmami. Tento článok obsahuje oligopolný model špeciálne navrhnutý pre tri rôzne typy očakávaní a bol použitý na nájdenie a overenie stability čistej rovnováhy oligopolistov. Trh telekomunikačných operátorov na Slovensku bol vybraný ako reálny trhový prípad s dostupnými údajmi o oligopole s tromi spoločnosťami a čiastočnou diferenciáciou.