Odvetvie dopravy v podnikateľskom prostredí Slovenskej republiky - Hojdik, Vladimír, 1992-
Doprava je z mnohých hľadísk jedným z najdôležitejších pilierov globálnej ekonomiky a spoločnosti. Tento sektor však čelí bezprecedentným zmenám spôsobeným najmä rastúcimi tlakmi spojenými s ochranou životného prostredia. Použitie tradičného spaľovacieho motora bude s najväčšou pravdepodobnosťou úplne nahradené alternatívnymi systémami pohonu. Táto práca hodnotí koncentráciu slovenského dopravného sektora a jej potenciálne dopady na konkurencieschopnosť podnikov pôsobiacich v tomto sektore. Analyzuje koncentráciu dopravného sektora s využitím relevantných metrík ako trhový podiel, pomer koncentrácie CR3, CR5, CR10 a Herfindahlov index. Cieľom tohto príspevku je analyzovať finančné výsledky slovenských dopravných podnikov a zmerať úroveň koncentrácie celého sektora s cieľom vysvetliť jeho konkurencieschopnosť v kontexte celej slovenskej ekonomiky.