Jobs Not Threatened by Automation in the Future in the Slovak Republic - Horváthová, Andrea
Priemysel 4.0 so sebou prináša nárast nových foriem a metód práce založených na automatizácii a digitalizácii, ktoré postupne ohrozujú pracovné miesta v jednotlivých krajinách. Cieľom štúdie je preskúmať príležitosti, ktoré so sebou prináša zavedenie priemyslu 4.0. Štúdia vypočítava podiel pracovných miest s nízkym rizikom ohrozenia automatizáciou v Slovenskej republike, predstavujúc unikátny prístup k skúmaniu vplyvu inovačných trendov na trh práce, ktorý identifikuje pracovné miesta ťažko nahraditeľné strojmi. Výpočet podielu pracovných miest s nízkym rizikom ohrozenia automatizáciou je založený na prepojení dvoch dátových zdrojov – Národnej sústavy povolaní (popis kvalifikácií potrebných pre každé pracovné miesto v SR) a Informačného systému o cene práce (moderné a efektívne národné štatistické zisťovanie o cene práce zamerané na mzdové príjmy, vrátane výpočtu počtu zamestnancov na jednotlivých pracovných pozíciách).