The Evolution of Decision-Making Theories in the Context of Management - Súkeník, Norbert, 1994-
Hlavným cieľom tohto príspevku je vypracovať časovú os rozhodovacích teórií z hľadiska normatívneho a deskriptívneho smeru ich vývoja. Dôraz je kladený na kritickú analýzu teórií, ich komparáciu a následnú syntézu zistení formou systematického literárneho vyhľadávania. V diskusnej časti a v závere príspevku diskutujeme o význame rozhodovania a uvažovania ako vednej disciplíny v kontexte prebiehajúcej industrializácie. Pomocou chronologickej časovej osi s popismi je ilustrované, ako záhadné nápady otvorili priestor pre komplikovanejšie nápady. Predovšetkým sa zameriavame na teórie, ktoré majú potenciál uplatniť sa v teórii ako nástroj rozvoja manažérskeho myslenia alebo v praxi ako nástroj slúžiaci na zlepšenie rozhodovania manažérov.