Determinants of Agricultural SMEs' Development Within Clusters - Gajdová, Denisa, 1977-
Malé a stredné podniky sú v porovnaní s veľkými spoločnosťami vo veľkej nevýhode, čím im účasť v inovačných zoskupeniach pomáha dlhodobo prežiť a prosperovať. Klaster tak pomáha zvyšovať špecializáciu, povzbudzujúc vlády, aby investovali do odvetvia a regiónu. Výber vhodnej identifikácie klastra, kde existujú rôzne metódy, kvantitatívne aj kvalitatívne, so zameraním na kvantitatívne metódy s perspektívou priameho určenia dosiahnutých výsledkov. Cieľom príspevku bolo nájsť možnosti tvorby klastrov a ich identifikácie na území ôsmich slovenských regiónov, s využitím lokalizačného kvocienta. Štatistické údaje sa získali zo štatistickej databázy a následne sa porovnali s reálne fungujúcimi klastrami vo vybraných 8 krajoch na území Slovenska pre identifikáciu ekonomických možností tvorby klastrov cestovného ruchu v jednotlivých regiónoch.