Asymmetric Reactions of Retail Gasoline Prices on the Changes in Crude Oil Prices in Chosen US Cities - Szomolányi, Karol, 1976-
Mnohé empirické štúdie uvádzajú, že maloobchodné ceny benzínu a nafty reagujú rýchlejšie, keď cena ropy stúpa, a nie klesá. V príspevku potvrdzujeme tieto asymetrické reakcie maloobchodných cien palív vo vybraných mestách Spojených štátov amerických. Na odvodenie nelineárnych maloobchodných funkcií reakcie na benzín a naftu používame funkciu úpravy nákladov v lineárno-exponenciálnej forme. Zodpovedajúci model sa odhaduje pomocou systémovej zovšeobecnenej metódy momentov. Model nám umožňuje vypočítať priemerné odchýlky cien benzínu a nafty o jeden galón z nárastu ropy o jeden dolár za barel spôsobených danými asymetrickými reakciami. Priemerné predsudky sa v jednotlivých mestách líšia; ich hodnoty sa pohybujú od 0,02 centov v Los Angeles do 0,44 centov v Clevelande.