Economic Forecasting Using Artificial Intelligence - Csápai, Ádám, 1996-
V tomto článku porovnávame predikčné schopnosti rôznych metód umelej inteligencie. Ukázalo sa, že pomocou týchto metód dokážeme presnejšie predpovedať ekonomické premenné, keď máme k dispozícii veľký počet dátových bodov. Prognózujeme úrokové sadzby, infláciu a mzdy na Slovensku. Na prognózovanie používame 37-násobné série. Ako benchmark používame jednoduchý lineárny regresný model. Ďalej spoločne predpovedáme pomocou vybraných techník strojového učenia. Tieto techniky sú vrecovanie, náhodné lesy a posilňovanie. Robíme krátkodobé predpovede a porovnávame RMSE modelov. Naše zistenia sú v súlade s existujúcou literatúrou, na základe ktorej môžu metódy umelej inteligencie zvýšiť presnosť prognózy, ak je k dispozícii relatívne veľký súbor údajov.