Inflácia a jej vplyv na podnik - Jánošová, Veronika, 1953-
Inflácia je makroekonomický jav, ktorý sa prejavuje dlhodobým zvyšovaním cenovej hladiny tovarov a služieb, alebo trvalým znížením kúpnej sily peňažných jednotiek. Cenové indexy sa používajú na meranie inflácie. Najdôležitejšie cenové indexy sú: index spotrebiteľských cien CPI, index cien výrobcov PPI, deflátor HDP a náklady životného indexu. Inflácia na Slovensku je dvojciferná. Za vysokým rastom cien je neúmerné zvýšenie cien plynu, palív a energií, ktoré bolo spôsobené vojnou na Ukrajine. Tento jav nepriaznivo ovplyvňuje najmä činnosti firiem, ako investičné rozhodnutia, odpisovú politiku a oblasť pohľadávok. Kľúčová položka, ktorá bude určovať úroveň inflácie v budúcom roku budú ceny plynu.