The Discourse of Education in “Development” - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
Medzi vzdelávaním a „rozvojom“ existuje trvalá súvislosť. Článok analyzuje diskurz o vzdelávaní v rámci rozvoja so zameraním na naliehavú potrebu, ktorá tomuto diskurzu predchádzala, a na formovanie objektov, enunciácií a konceptov. Ukazuje, prečo bolo potrebné, aby tento diskurz vznikol, a jeho hlavné zložky. Analýza poukazuje na silu tohto diskurzu, ktorý ako hlavnú metaforu používa „kľúč“. Táto metafora zakrýva problematické prvky v diskurze.