Nezamestnanosť a nečinnosť obyvateľstva vybraných krajín Európskej únie za obdobie 2018-2021 - Moravčíková, Elena, 1967-
Situácia na trhu práce - nezamestnanosť a ekonomická nečinnosť obyvateľstva - má vplyv na sociálnu situáciu obyvateľstva, spotrebu a dopyt, a teda aj produkciu samotnej ekonomiky. Pandémia koronavírusu zanechala svoje výrazné stopy aj v tejto oblasti s rôznou intenzitou v rôznych krajinách. Politiky Európskej Únie sa dlhodobo snažia riešiť štrukturálnu nezamestnanosť, no neberú do úvahy zohľadňenie špecifík krajín z hľadiska nečinnosti obyvateľstva, vzdelania a ochoty pracovať. V prípade Slovenska nejde len o najvyššiu celkovú nezamestnanosť (medzi sledovanými krajinami), ale predovšetkým vysokú mieru nezamestnanosti ľudí s nízkym vzdelaním, nečinnosťou mladých ľudí a o indikátor NEET.