From Living Room to Boardroom of a Multinational Company (A Note on Internationalization of Small and Medium-Sized Companies From Central and Eastern Europe) - Ferenčíková, Soňa, 1960-
Náš príspevok sa zameriava na jeden zo spôsobov internacionalizácie malých a stredných podnikov (MSP) zo strednej a východnej Európy (CEE) – ich akvizície nadnárodnými spoločnosťami. Zaoberáme sa otázkou, či sa rozvoj spoločností etablovaných v strednej a východnej Európe ako start-upov (mnohé z nich najskôr ako mikrospoločnosti vytvorené doslova v obývačkách) dostatočne rozvinul na to, aby sa stal atraktívnym akvizičným cieľom pre nadnárodné spoločnosti (MNC) ako otvorené inovačných zdrojov. Základom našej práce je literárny prehľad dostupných výskumov. Žiaľ, jednoznačné alebo rozsiahle štúdie o MSP a startupoch v strednej a východnej Európe ako otvorených inovačných zdrojoch v súčasnosti neexistujú. Preto sme sa najskôr zamerali na štúdie jednotlivých krajín alebo výskum otvorených inovácií zo strednej a východnej Európy: sekundárne údaje využívame na vytvorenie teoretického obrazu, vysvetlenie pozadia a vzťahov medzi inováciami, akvizíciami a činnosťou MSP na základe skúseností a štúdií zo strednej a východnej Európy.