Identification of Current Financial Bubbles on the Global Real Estate Markets - Matušovičová, Monika, 1967-
Článok sa týka témy špekulatívnych cenových bublín, ktoré vznikajú na realitných trhoch. Vysoké ceny nehnuteľností, historicky vysoká inflácia a rastúce úrokové sadzby v stavebníctve priniesli v poslednom čase do pozornosti otázku, či v súčasnosti na príslušných trhoch nie je realitná bublina a či nepríde krach na trhu s bývaním. Aby sme to pochopili, je nevyhnutný teoretický základ fenoménu finančných bublín. Hlavným cieľom článku bolo následne vykonať kvantitatívny výpočet ukazovateľov cenového hodnotenia dostupnosti bývania a následne zostaviť porovnávaciu rankingovú tabuľku pre svetové realitné trhy. Výsledky do prvej polovice roku 2022 naznačujú výskyt možnej finančnej bubliny na realitných trhoch v Číne, západnej a strednej Európe. V rámci súčasných efektov tzv. „bubliny vo všetkom“ boli výsledky zdôvodnené aktuálnymi investičnými podmienkami, boli zvážené obmedzenia používaných ukazovateľov a navrhnuté preventívne opatrenia.