Zelené fondy - Kmeťko, Miroslav, 1969-
Zelené fondy začínajú získavať na význame v dôsledku znižovania vplyvu ľudskej činnosti na životnom prostredí. Správcovské spoločnosti v SR stavajú tento typ fondov pred investorov výrazne do popredia. Môže to súvisieť s tým, že správcovské spoločnosti apelujú na zodpovedné investovanie klasického investovania. Investovanie do zelených firiem však nie je len doménou súkromných spoločností. Fondy, obchodované na burze (ETF), využívajú vybrané indexy a následne ich výpočet replikácie. Vývoj cien ich akcií by tak mal byť približne rovnaký, ako u podkladového aktíva. Preto možno tieto fondy považovať za referenčnú hodnotu pri analýze jednotlivých častí kapitálového trhu, ako reprezentanta odvetvia, alebo sektora daného hospodárstva. Existujú aj ETF, zamerané na jednotlivé krajiny, alebo skupinu krajín, alebo dokonca globálne ekonomiky.