Zmena paradigmy globalizácie z pohľadu vzťahov medzi Čínou a svetovými veľmocami - Pavelka, Ľuboš, 1962-
Význam Novej hodvábnej cesty pre Čínu a zainteresované ekonomiky. Nebezpečenstvo čínskej hospodárskej expanzie. Vzťahy Ruska a Číny. Negatívne externality budovania Novej hodvábnej cesty - prípadová štúdia Srí Lanka. Navrhované opatrenia a riešenia medzinárodných vzťahov k Číne. Spolupráca pri riešení globálnych problémov. Preverovanie priamych zahraničných investícií v oblasti médií. Podpora nezávislého čínskeho výskumu a žurnalistiky. Ochrana ľudských a základných práv. Európsky zákaz dovozu výrobkov, ktoré sú výsledkom nútenej práce.