Postavenie zahraničného obchodu v ekonomike SR - Ružeková, Viera, 1957-
V ekonomike Slovenska má zahraničný obchod mimoriadny význam. Ekonomická otvorenosť vybraných svetových ekonomík. Vývoj zahraničného obchodu SR od vstupu do EÚ. Pandémia COVID-19 sa prejavila aj na vývoji zahraničného obchodu SR. Vývoj exportnej výkonnosti a dovoznej náročnosti SR a krajín V4 v r. 2015 – 2020. Vývoj zahraničného obchodu SR a ČĽR v r. 2010 - 2020. Dôležitosť exportu v národnej ekonomike. Potreba zvýšenia intenzity výdavkov do vedy, výskumu, inovácií, vzdelávania. Riziko ekonomického rozvoja ekonomiky SR viazanosťou na jeden priemyselný segment. Nízka angažovanosť malých a stredných firiem. Stagnujúca, resp. mierne klesajúca konkurencieschopnosť SR.